Het opleidingsplan: groeimogelijkheden voor werknemers

09/05/2023 Robert de Bruijn

Steeds meer bedrijven stellen opleidingsplannen op voor hun werknemers, waardoor werknemers een aantal dagen opleiding krijgen per jaar. Het plan geeft werknemers jaarlijks recht op een aantal opleidingsdagen en is uniek voor elk bedrijf. Zo krijgen werknemers de kans om zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied en een belangrijke rol te spelen binnen hun organisatie. Maar welke voordelen geeft het je als werknemer? Op die vraag geven we in deze blog een antwoord!

 

Het opleidingsplan

Om je bedrijfsdoelen te realiseren, is elk opleidingsplan uniek. Hoeveel opleidingsdagen je krijgt, hangt af van de cao van jouw sector en het bedrijf waarvoor je werkt. Zoek dit dus uit voor jezelf en gebruik de opleidingsdagen om jezelf professioneel te ontwikkelen.

Werknemers profiteren van de opleidingsdagen om hun vakkennis en -vaardigheden te verbeteren. In ons opleidingsaanbod vinden ze steevast de cursus die ze zoeken. Sommigen kiezen voor een basiscursus waar ze nieuwe vaardigheden leren en nieuwe inzichten opdoen. Anderen bouwen hun bestaande kennis uit met een vervolgopleiding. Welke opleiding ze ook kiezen, werknemers doen vertrouwen op, zien hun carrièremogelijkheden groeien en verbeteren hun work-lifebalance. Benieuwd hoe ze dat doen? Hieronder gaan we dieper in op 10 voordelen van het opleidingsplan voor werknemers!

 

1. Verbeterde vaardigheden

Dankzij een opleidingsplan krijgen werknemers de mogelijkheid om hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Dit helpt bij het uitvoeren van hun huidige functie, maar geeft hen ook de kans om te groeien binnen het bedrijf.

2. Meer carrièremogelijkheden

Door een opleiding te volgen en nieuwe inzichten en ervaringen op te doen, vergroten werknemers hun carrièremogelijkheden. Vaak maken ze op die manier meer kans op een baan met meer verantwoordelijkheid en een hoger salaris!

3. Verhoogde werktevredenheid

Een opleiding draagt vaak bij aan een positieve werkervaring en meer werkplezier voor werknemers. Ze werken efficiënter samen, zijn meer gemotiveerd en moedigen elkaar aan om een gedeeld doel te bereiken.

4. Persoonlijke ontwikkeling

Naast professionele groei krijgen werknemers dankzij een opleiding ook de kans om zich op persoonlijk vlak te ontwikkelen. De inzichten die ze opdoen tijdens hun bijscholing, passen ze toe op de werkvloer en in hun dagelijkse leven. Zo verbetert een opleiding de algemene levenskwaliteit van werknemers!

5. Verhoogde zelfstandigheid

Wie een opleiding volgt, leert de kneepjes van het vak en wordt zelfredzaam. Zo dragen opleidingsdagen ook bij aan de zelfstandigheid van werknemers. Samen met de productiviteit van de werknemer neemt de kwaliteit van het werk toe!

6. Toegenomen zelfvertrouwen

Een opleiding volgen, zorgt vaak voor extra zelfvertrouwen. Door het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis, voelen werknemers zich zekerder over hun capaciteiten. Wie in zichzelf gelooft, voelt zich beter in hun vel én steekt de handen uit de mouwen.

7. Betere communicatie

Werknemers die in dezelfde sector werken, volgen vaak opleidingen die elkaar aanvullen. De werknemers leren dezelfde methoden en hetzelfde jargon, waardoor hun onderlinge communicatie vlotter verloopt. Dat leidt steevast tot betere samenwerkingen en betere teamprestaties.

8. Meer flexibiliteit

Een opleiding kan ook zorgen voor meer flexibiliteit. Doordat werkenemers meer inzicht krijgen in hun organisatie, hun sector of de arbeidsmarkt, gaan ze vlotter om met veranderingen. Ze weten bovendien precies hoe ze in verschillende situaties best handelen.

9. Verbeterde work-lifebalance

Werknemers die een opleiding volgen, leren beter plannen en efficiënter werken. Zo krijgen ze meer tijd om ook energie te besteden aan belangrijke aspecten naast het werk, zoals hobby's en sociale connecties.

10. Meer waardering

Door een opleiding te volgen, doen werknemers vaardigheden op die hun organisatie een boost geven. Hun inbreng wordt dan ook erg gewaardeerd door werkgevers en collega's. Die waardering leidt tot meer werkplezier en een positieve werkcultuur.

 

Profiteer van jouw opleidingsdagen

Of je nu een nieuw vak wil leren of je expertise verder wil uitbouwen, met een opleiding aan onze school sla jij je slag! Bekijk ons ruime opleidingsaanbod en vind de cursus die bij je past.

Sta je te popelen om meer kennis op te doen over management en bedrijfsvoering? Dan vind je zeker wat je zoekt in ons aanbod Management & Bedrijfsvoering.

Wil jij je collega's verder motiveren en meer vertrouwen geven? Wil je de dienstverlening van je bedrijf verbeteren en jullie positie op de arbeidsmarkt verstevigen? Kortom: wil jij in kennis investeren en winst genereren? Schrijf je dan snel in voor de opleiding Opleidingsbeleid opstellen en bereid je voor op succes!


relatedBlogs

Tips om je lavendel heel te houden

Trendwatching: 5 trends die 2020 zullen bepalen

Een flexibele thuisstudie volgen? Zij zijn enthousiast!


previousLabel

Succesverhaal: Oud-studente Maria Muto publiceert haar vierde boek

nextLabel

Het opleidingsplan: een succesformule voor werkgevers

mostRead


De 3 belangrijkste verschillen tussen NHOC en MBO

10/01/2019

5 goede manieren die klanten waarderen

15/11/2018

Beginnen met een thuisstudie? Stel jezelf deze vijf slimme vragen!

02/11/2018

blogTags


OpleidingOpleidingsplanArbeidsdealOpleidenStuderenLerenStudieCursusThuiscursusThuisstudie

blogShare